Avifauna:
|
Sa
dì bintotto mrazu care noiorasa, besseusu de scolla, po ua bisita a sa peschiera
de Poltu Quadu po castiai is pilloisi de abba chi funti giai sempri in cussa
zona. Medas de nosu anti pottau is binoculusu, ma i disi innantisi fiara
sempri tempu mau cun acqua e bentu, non scieusu chi arrenesciusu a bì tottu
is calirarisi. Affacci de su rifornitori Agip, pigausu ua stradixedda chi
si pottara in d'ua spiaggixedda, aundi meda bortas si poidi bidi sa pudda
de abba e is pantanas. Innoi porreusu bidi is "garzettas": esti unu pilloi
tottu bianco cun su biccu e is prantasa nieddasa e is peisi grogusu. Sigumenti
in guisi de pilloisi non sindi binti attrusu si spostausu care "s'alberghieru".
Accanta de sa riva ci funti meda pilloisi cun su biccu biancu: is "folagasa"
chi sinci fuinti cumenti si binti arribendu. In fundu, in pizzusu de una
rocca, su "airone cinerino"(s'airoi cinerinu ), grigiu cun su zogu e sa
conca crarusu, su biccu grogu e ua crogorisca niedda. De tesu si bidi ua
pitticca "pantana" chi cicada cosa de pappai accanta de un'isoledda. Poi
asuba de is arroccasa funti arriposendu : gabbianusu, marangoisi e is cormorausu.
Inveciasa ua sterna sici ghettara currendu a s'abba e torrada agou assuma
de ua rocca cun du pisci in bucca. Appatti is pilloisi eusu castiau un antra
cosa chi conosciesu tottusu, e deu personalmenti da pratigu: esti sa maniera
de assoddì sa cocciua. Moi si nau accummenti si faidi. Prima de dottu deppisi
tei tottu is attrezzusu chi serbinti po fai sa cocciua. Funti: su rampinu,
sa rettina e is bottasa. Su rampinu teidi sa forma quadrada chi benidi zerriau
scheletru, pottara is puntas pittias o mannasa meda agguzzasa, chi serbinti
po du puntai in mesu a s'arei, pottara sa maiga longa de linna. Sa cocciua
ei connotta in tottu s'Italia, de gusta pisca c'esti meda genti chin di
biviri. Sa cocciua esti de duasa callidadisi: c'esti sa bianca e sa niedda,
sa pru connotta esti sa niedda; sa bianca tenidi sa forma bombara e rigara
e benidi zerriara "cocciua bianca". Innoi, a Olbia, si bendindi de prusu
sa niedda, in bidda de mamma mia e prus cara sa bianca de sa niedda. Sa
cocciua si bendiri in diversu modu, chi da bendisi in pescheria, si da pottasu
appena piscara; chi da vendisi a privausu da deppisi spurghai, scetti ga
peschiera ti da compranta prusu baratta de is privausu. Po spurgai sa cocciua
toccara a tenni mera pazienza po da sci fai, o ghi non si moriri. Sempri
cun s'acqua de mari in du stresciu mannu di crobetia pagu pagu de abba e
in su seuziu, s'abba didi cambiara una paria de ottasa o chi no sa cocciua
si moridi. Deu appo inghizzau a fa sa cocciua dusannusu faidi, esti succediu
tottu in dua dì, ma pottau un'amigu miu. Sa prima otta appo pigau totta
sa cocciua, bella e mala, poita ancora no scia accumenti si faiada. Cando
appo imparadu sa cosa, mè grascia meda e, maccai cun strapazzu, appo imparau
a da sceberai. Agou? de un annu appu pigau sa cosa seriamenti, po mi guddangiai
unu pagu de dindi. Appa sighì finzasa a candu du pozzu fai, e du
consillu a tottusu is amigos miusu, assumancu tottu s'istari no s'abbaranta
in mesu a sa strada che ne fai nudda. |