Anno scolastico 1998-99 Corso B Scuola Media N° 3 Olbia |
S'omine e s'abba
L'ea distillata
In natura l'ea cunteni dilli sustanzi, puru in cantitai minima. L'omu produci l'ea senza alcuna sustanza, cioé l'ea distillata.
L'ea distillata, sustanza pura, cunteni dilli propietai:
-é inculori, in saori, in odori,
-no cunteni sustanzi disciolti.
Idda inoltri a livellu di lu mari:
-si induri a 0 °C,
-buddi a 100 °C.
La temperatura diminuiddia, candu l'altitudini aumenta supra lu livellu di lu mari.
La temperatura di budditura é causata dalla pressioni atmosferica:
-1 cmq d'ea distillata pesa 1 g.,
-a una temperatura di 4 °C, l'ea distillata occupa lu volumi minimu.
Ispirienza: cun un apparecchiu, si polta l'ea filtrata a budditura. Prima si poni a buddì, in modu tali chi si libariddiani li gas cuntinuti.
Illu matessi momentu, lu livellu di l'ea illu stegliu diminuiddia, lu vapori di l'ea, passendi attraessu lu tubicinu, cambiddia culori di liquidu: cioé isvapuriddia.
Li guttiddi di l'ea ch'escini, accapitati illu stegliu, so d'ea distillata.
Da l'ea naturali emu ottenutu l'ea distillata.
Si cuntinuemu a scaldì lu stegliu cuntenenti l'ea naturali fini chi tottu lu liquidu venghia fattu diventà vapori, a la fini resta illu vundu unu unu depositu.
Chistu é fattu, comu sapemu, da li sali minerali chi erani in l'ea naturali.
Iscrittu in gadduresu dae
Ilaria Lacana
Emily Murrighile