Anno scolastico 1998-99 Corso B Scuola Media N° 3 Olbia |
S'omine e s'abba
Li proprietai ch'à l'ea di sciuddì
Un bé di sustanzi come lu zuccaru e lu sali posti in l'ea si scioddhini subbitu lassendi l'ea di lu culori naturali, cambiendili solu lu saori.
L'ea non piddha culori palchì s'à fattu un miscugliu chi teni li stessi proprietai in dugna locu. Chistu mistura in italianu veni chiamatu "soluzione".
L'elementi chi la cumponini so chissi chei scioddhi e lu chi si scioddhi lu "solvente" e lu "soluto".
Pa pudè aè una soluzioni piena a friscu si de agiungi zuccaru o altri sustanzi fino a candu no sarani più in gradu di sciudissi.
Si chista soluzioni veni scalduta, lu restu di lu "soluto" filmatusi illu fundu cumincia a sciuddhassi.
Sighendivi a punì zuccaru, lu solutu si de' dipusità illu fundu, fulmendi una soluzioni satura a caldu.
L'ea è un bon sulvent ancora pa li sustanzi a lu statu liquidu o gassosu.
No tutti li sustanzi si poni sciuddhi ill'ea.
A esempiu: si punimu tanti guttighi d'ociu in unu stegliu d'ea pudemu idè chi l'ociu resta supra, supra e l'ea sta suttu.
Si miscemu li dui sustanzi, lu miscugliu si chjama "emulsione" chi diventa stabili siddhu agghjunghjmu bicarbonatu o saoni.
Iscrittu in gadduresu dae
Veronica Pagano
Cherchi Manuela