Copertina 
 
S'omine e s'abba
Anno scolastico 1998-99
Corso B Scuola Media N° 3 Olbia
  Home 

S'omine e s'abba
Li proprietai ch'à l'ea di sciuddì

dis_pag13a.jpg - 11903 Bytes

Un bé di sustanzi come lu zuccaru e lu sali posti in l'ea si scioddhini subbitu lassendi l'ea di lu culori naturali, cambiendili solu lu saori.

L'ea non piddha culori palchì s'à fattu un miscugliu chi teni li stessi proprietai in dugna locu. Chistu mistura in italianu veni chiamatu "soluzione".

dis_pag13b.jpg - 9162 Bytes

 

L'elementi chi la cumponini so chissi chei scioddhi e lu chi si scioddhi lu "solvente" e lu "soluto".

Pa pudè aè una soluzioni piena a friscu si de agiungi zuccaru o altri sustanzi fino a candu no sarani più in gradu di sciudissi.

dis_pag13c.jpg - 9533 Bytes

 

Si chista soluzioni veni scalduta, lu restu di lu "soluto" filmatusi illu fundu cumincia a sciuddhassi.

Sighendivi a punì zuccaru, lu solutu si de' dipusità illu fundu, fulmendi una soluzioni satura a caldu.

 

dis_pag14a.jpg - 12906 Bytes

 

L'ea è un bon sulvent ancora pa li sustanzi a lu statu liquidu o gassosu.

No tutti li sustanzi si poni sciuddhi ill'ea.

A esempiu: si punimu tanti guttighi d'ociu in unu stegliu d'ea pudemu idè chi l'ociu resta supra, supra e l'ea sta suttu.

 

dis_pag14b.jpg - 15733 Bytes

 

Si miscemu li dui sustanzi, lu miscugliu si chjama "emulsione" chi diventa stabili siddhu agghjunghjmu bicarbonatu o saoni.

Iscrittu in gadduresu dae

Veronica Pagano
Cherchi Manuela